داستان اسفناک مونوگراف‌نویسی

قبل از حاکمیت احزاب خلق و پرچم، وضعیت معارف در افغانستان نسبتا خوب بود. حتا سطح سواد فارغان صنف شش از بسیاری افراد دارای مدرک لیسانس امروز بالاتر بود. اکثر استادان مکتب‌ها و پوهنتون‌ها روشنفکران و اعضای سازمان جوانان مترقی بودند. آنان در کنار تدریس کتاب‌های درسی، به شاگردان و محصلان آگاهی سیاسی نیز می‌دادند تا قربانی توطئه‌های مرتجعان و بنیادگرایان نشوند. اما با به قدرت رسیدن احزاب خلق و پرچم، هزاران تن از روشنفکران، معلمان، باسوادان، کارگران و دهقانان به نام روشنفکر و فعال سیاسی دسته‌جمعی اعدام شدند و در گورهای نامعلوم دفن گردیدند یا در زندان‌های مخوف پلچرخی و زیر شکنجه‌های آگسا و خاد جان باختند.

بی‌کاری و تنگدستی؛ کابوس بی‌پایان مردم در سیطره طالبان

سه سال از نصب دوباره گروه جهل و جنایت به قدرت می‌گذرد. از آن زمان تا کنون علاوه بر کشتار، شکنجه، اعمال محدودیت‌های قرون وسطایی بر زنان و هزاران مصیبت دیگر، مردم با تهیدستی، بیکاری و گرانی شدید مواجه ‌اند. بسیاری از جوانان تحصیل‌کرده عمدتا به دلیل مشکلات اقتصادی به مهاجرت‌های پرخطر تن داده‌اند که در برخی موارد در ایران و ترکیه تیرباران و یا در آب‌های اقیانوس‌ها غرق شده‌اند.

گردهمایی هواخواهان همبستگی به‌مناسبت سومین سال بربریت حاکم طالبان

در ۱۷ اگست ۲۰۲۴، در سه سالگی تسلیم‌دهی افغانستان به خون‌آشامان طالبی، «هواخواهان حزب همبستگی افغانستان در اروپا» تظاهراتی را در شهر هانور آلمان به راه انداختند. در این تظاهرات ده‌ها تن از شهروندان افغان مقیم آلمان، نمایندگان سازمان‌های پیشرو و انقلابی ایرانی و آلمانی شرکت نموده بودند. این گردهمایی که شامل پیام‌های همبستگی با مردم افغانستان از سوی سازمان‌های مختلف و شعر و موسیقی می‌شد برای دو ساعت دوام کرد.

از مرکز علم تا لانه جهل: زوال اسفناک پوهنتون کابل

پوهنتون کابل که زمانی یکی از مرکزهای تعلیمی مطرح در سطح منطقه بود امروز به لانه پرورش طالب و ملا و مولوی مبدل شده است. پس از مدت‌ها به آنجا سر زدم و با ورود به محوطه پوهنتون، چهره آن را دگرگون یافتم که بیشتر به مکان متروکه شباهت داشت. هرسو گیاه هرزه و انبار خاک، تعداد اندک محصلان آن نیز با سر و وضع طالبی به چشم می‌خوردند. در فضای پوهنتون خاموشی عجیبی حکمفرما بود، نه آن شور و شوق گذشته بود و نه نشانی از درس و کتاب. به محصلان اخطار داده شده که فقط در محدوده قوانین طالبان حق آزادی بیان دارند!

بینظیر ایوبی

به تاریخ ۱۱ سرطان ۱۴۰۳، بینظیر ایوبی (با نام خانگی ثنا مرید)، ۲۱ ساله، هنگام برگشت به خانه توسط گلوله طالبان به قتل رسید.

کودک زباله‌گرد در جلال‌آباد

ننگرهار از جمله پنج ولایت بزرگ و مهم افغانستان می‌باشد که ۲۲ ولسوالی دارد. این ولایت قطب صنعتی شرق کشور و یکی از کانون‌های ناامنی و دربدری مردم دردمند افغانستان به ‌شمار می‌‌آید. مرکز این ولایت، جلال‌آباد نه ‌تنها در سطح ننگرهار، بلکه برای چهار ولایت دیگر کشور نیز شهر بزرگ به ‌شمار رفته و مردم ولایات همجوارعموماً مواد اولیه مورد نیاز خود را از این شهر تهیه می‌‌کنند. ننگرهار حدود یکونیم میلیون نفوس دارد.

کارتونیست: کارلوس لاتوف

از این‌که دولت قطر از جمله باداران طالبان بوده و از این گروه دهشت‌افکن میزبانی کرده زیاد خوانده‌ایم. میدانیم که از شکم تا کاندوم سران طالب را تامین می‌کند و با اشاره دولت تروریست‌پرور امریکا عمدتا پروسه تسلیم‌دهی سرنوشت مردم ما را به قاتلان بر عهده گرفته بود. امروز هم دوحه، پایتخت این کشور به مرکز دیپلوماتیک این جانیان مبدل شده است. ولی آیا می‌دانستید که دولت قطر که به ظاهر ادای تمدن و پیشرفتگی کرده و میزبان مسابقات جهانی فوتبال می‌شود تا دست خون‌آلودش را پنهان کند، یکی از تمویل‌کنندگان و پشتیبان‌های داعش نیز می‌باشد؟

عزاداری هموطنان سیک
عزاداری بازماندگان قربانیان حمله بر عبادتگاه سیک‌ها در کابل مورخ ۲۵ مارچ ۲۰۲۰

پس از تسلط جهادی‌ها در سال ۱۳۷۱ یکی از دهشتناک‌ترین و در عین حال نابخشودنی‌ترین جنایات شان تجاوز به هست و بود هموطنان بی‌پناه و بی‌بازخواست هندوی ما بود.

ذکیه وردک

در ۱۵ ثور ۱۴۰۳، رسانه‌های هند گزارش دادند که ذکیه وردک، سرکنسول افغانستان در ممبی، ۲۵ کیلوگرام تلا به ارزش ۲.۲ میلیون دالر را در بدنش جاسازی کرده بود و از دبی به این شهر قاچاق می‌کرد، در میدان‌هوایی توسط پلیس هند دستگیر و برای چند ساعت بازداشت شد. سپس، این فرد پس‌مانده دولت کرزی-غنی-عبدالله که حالا در دامن طالب غنوده، طی بیانه‌ای اعلام کرد که بنابر حملات شخصی و افترا به خود و خانواده‌اش از مقامش استعفا داده است. درغیرآن، خدا نکند پاکِ پاک است. اکنون، مقام‌های سفارت افغانستان در هند و طالب وی را به یکدیگر پاس می‌کنند که مربوط آنان نیست، و بازهم خدا نکند هردو حکومت ممکن هر عیبی داشته باشند، به‌جز دزدی و فساد و قاچاقبری!

خانه تفریخی زلنسکی در ایتالیا
گزارش روزنامه ایتالیایی از کرایه خانه تفریحی زلنسکی به یک زوج روسی در این کشور

یکی از مشخصات دست‌نشاندگان امریکا مفسدبودن شان می‌باشد و استثنایی وجود ندارد. این دست‌نشاندگان چه سران جهادی باشند، چه کرزی و غنی و فاروق وردک و فوزیه کوفی، و چه نوریگا و زلنسکی، همه در دزدی از یکدیگر عقب نمی‌مانند و حتا از جیب بادار می‌زنند. رسوایی خرید ویلاهای تفریحی زلنسکی در مصر و ایتالیا هنوز از خاطره‌ها نرفته که این بار یکی از خبرنگاران افشاگر امریکایی پرده‌ دیگری را از دزدی‌های زلنسکی درید.

مقالات برگزیده

مقالات رسیده

هنر و ادبیات

از صفحات تاریخ ما

تعداد مهمانان حاضر: 81 نفر