سند محرم: رابطه اخوانی‌ها با امریکا در دوران ظاهرشاه

سند محرم: رابطه اخوانی‌ها با امریکا در دوران ظاهرشاه

تصور غالب اینست که رهبران و باندهای اخوانی افغانستان در جریان جنگ مقاومت ضدروسی به پای امریکا و سی.آی.ای افتیدند. اما بر اساس اسناد محرم سفارت امریکا در کابل که دیگر از رده‌بندی خارج شده اند، یکی از رهبران جریان «اخوان‌المسلمین» به نام معراج‌الدین ذهیب (فاروق) اوایل ۱۹۷۲ در دوران ظاهرشاه بارها با مقامات سفارت امریکا در کابل تماس گرفته زیرنام داشتن «اهداف مشترک علیه کمونیزم» خواهان کمک مالی شده است.

این سند چهار صفحه‌ای گزارش دیدارها با معراج‌الدین است که به تاریخ ۱۳ جون ۱۹۷۲ (۲۳ جوزای ۱۳۵۰) از سوی سفارت امریکا در کابل به وزارت خارجه آن کشور مخابره شده است. در سند علاوه بر درج جریان چندین دیدار، شرحی از زندگی معراج‌الدین آمده که او را یکی از فعالان جریان «جوانان مسلمان» نامیده که در گردهمایی‌های آن سخنرانی می‌کند و چند بار زندانی شده است.

در بخشی از سند جریان ملاقات چنین شرح داده شده است:

«بعد از اینکه به تفصیل فعالیت‌های ضدکمونیستی گروهش را بازگو نمود او به اصل نکته رسید: با تقدیر از خدمات باارزشی که گروه او علیه شوروی و کمونیزم ارائه می‌دارد، آیا ایالات متحده می‌تواند روی تمویل مالی یک چاپخانه برای آنان غور نماید؟ .... او نتیجه‌گیری نمود که ایالات متحده باید با گروه او همکاری نماید چون مسلمانان واقعی و امریکایی‌ها هردو در جنگ علیه یک ایدئولوژی که شدیدا در ضدیت با شیوه زندگی ماست اهداف مشترک دارند. او توضیحات داد که گروهش پول کافی ندارد که روزنامه‌ای را تمویل کند و آنان بیشتر محدود به پخش ورقه‌های تایپی و میموگراف شده اند. او گفت که هفته‌نامه های شخصی با افکار مذهبی (گهیز و ندای حق) ممکن در مواقعی مقالاتی نشر کنند، اما هیچکدام متحد قابل اطمینان گروه او به شمار نمی‌روند.»

سند محرم: رابطه اخوانی‌ها با امریکا در دوران ظاهرشاه
دونلود سند محرم رابطه اخوانی‌ها با امریکا در دوران ظاهرشاه


معراج‌الدین برای جلب توجه امریکا، از فعالیت‌های تروریستی «جوانان مسلمان» علیه کمونیست‌ها نیز یادآوری نموده در ضمن گفته است که آنان مسئول قتل چهار فرد چپی در میترلام لغمان بودند که در ارتباط به آن چند تن گرفتار شده اند.

اما ظاهرا پاسخ سفارت منفی بود:

«در مورد درخواست کمک مالی... من به معراج‌الدین توضیح دادم که باوجود هرمقدار سمپاتی که با گروه او ممکن داشته باشیم، اما نمی‌توانیم مستقیما در جنگ مذهبی او دخیل شویم.»

هرچند به گواهی این سند، امریکایی‌ها درخواست کمک اخوانی‌ها را رد کردند، اما واقعات بعدی تاریخی نشان داد که این دیدار آغاز دوری گشت که امریکا و سی.آی.ای تمامی باندهای اخوانی را در آغوش گرفته صدهامیلیون دالر پول و تجهیزات به آنان واریز نمودند که امروز هرکدام به ویروس های خطرناکی در جامعه ما بدل گشته سرنوشت وطن و مردم ما را فاجعه‌بار ساخته اند.

باآنکه رابطه اخوان‌المسلمین مصر با امریکا به سالهای بعد از جنگ جهانی دوم و بخصوص به زمانی بر‌می‌گردد که سعید رمضان (داماد حسن‌البنا موسس اخوان‌المسلمین و در واقع ایدئولوگ و وزیر خارجه این جریان استعماری) در ۱۹۵۲ در کاخ سفید از سوی ایزونهاور رئیس جمهور امریکا استقبال شد. اسناد بعدی فاش نمود که سعید رمضان از گماشته های سی.آی.ای. بشمار می‌رفت.

امریکا با درسگیری از استعمار بریتانیا و تجربه‌ای که با اخوان‌المسلمین مصر داشت، استعداد خارق‌العاده این جریان را به غلامی و عشق رهبرانش به دالر را درک کرده بود که به همین دلیل با دست باز از باندهای اخوانی افغانستان حمایت نمود که تا امروز ادامه داشته با اتکا بر آنان افغانستان را در چنگالش نگهداشته است.

مقالات برگزیده

مقالات رسیده

هنر و ادبیات

از صفحات تاریخ ما

تعداد مهمانان حاضر: 76 نفر