Ferhunde’ye Karşı İşlenen Vahşeti Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Ferhunde’ye Karşı İşlenen Vahşeti Unutmadık, Unutmayacağız, Unutturmayacağız!

Tüm dünyayı ve vicdanlı Afgan halkını derinden sarsan Ferhunde’nin şehit edilişinin üzerinden tam iki sene geçti. Fakat sayın “makamlar”ın şuana kadar kılı bile kıpırdamadı. Şimdiye kadar bu vahşetin asıl faillerine, Şeref Baghlani, Habib Deh Afghanan gibi ve bu kişileri koruyup sahip çıkan unsurlara herhangi bir ceza verilmeyip özgürce sokaklarda dolaşmalarına olanak sağlandı. Molla Ayaz Niyazi, Simin Hasanzade, Zalmai Zabuli ve Haşmet Stanakzai gibi kadın düşmanı kişiler Ferhunde’nin katillerine sahip çıktılar. Eğer sosyal medya üzerinden bu kişiler eleştiri yağmuruna tutulmasaydı, kim bilir belki devlette makamı olan bir sürü palyaço ve hemfikirleri de müslümanlık adına bu kişilere katılarak Ferhunde’nin param parça oluşunu kutlayacaklardı.

Ferhunde’nin katledilişi ve komik, gösterişli yargı süreci bize, ABD işgali altındaki ve birkaç vatan haininin hükmettiği ülkenin, adalet ve eşitlik açısından zerre kadar önemi olmadığını göstermektedir. Özellikle de kurban bir kadın olduğunda yozlaşmış ve gerici devlet makamlarının bu cinayeti soğukkanlılıkla üzerini örttüğüne şahit oluyoruz. Eşref Gani kendi halkına karşı olduğunu bu vahşeti umursamayarak ve sadece nasıl yoksul ve acınır haldeki halkının cebinden devletin hazinesini ve kendi katillerinin cebini türlü yollarla doldurabilirim düşüncesiyle göstermektedir. Cani devlet makamlarının halk mahkemesinden kaçabilme yöntemlerinin birisi de kendi isteklerine göre komisyonlar oluşturarak, türlü aldatmacalarla hainliklerinin ve cinayetlerinin üzerini örtmektir. Şehit Ferhunde hakkında da benzer bir yöntemle, kamunun itiraz ateşini söndürmek için başında birkaç kukla kadın olan bir komisyon oluşturdular ki hiçbir başarısı yoktu. Ardından halkın isyanını bastırmak için açık fakat çok komik bir mahkeme segilediler. Oysa gerçekte bu vahşetin faillerine ceza vermek bir yana dursun kurban ailesinin ve itirazcıların diline kilidi vurmak için de bir sürü çaba harcandı. Devlet kurumları, Hizb-i Hambastagi Afghanistan’ın (Afganistan Dayanışma Partisi) katkısıyla yapılacak “Şehit Ferhunde’nin Anıtı”nı yaptırmamak için bin bir bahane ile uğraştılar. Neyse ki Afganistan Dayanışma Partisi’nin ısrarı ve vicdanlı halkın itirazları sonucu bu anıt nihayet tamamlandı. Şehit Ferhunde’nin öldürülüşünün birinci yıl dönümünde kurbanın ailesi ve özellikle de annesi medya kameralarının önüne geçerek hükümetin yargı sürecini umursamadığını ve canilerin serbest bırakıldığını söyleyince, ölümle tehdit edilerek susturulmaya çalışıldı. Ferhunde’nin davasını proje yapamayacaklarını anlayan, alınlarına “sivil toplum” mührünü de basan bazı fırsatçı ve korkak unsurlar da susmayı tercih ettiler. Bugün, gelen son raporlara göre sanıkların çoğu özgür bırakılmış ve kesin hükümden de hiçbir haber yoktur. Hatta Spojmey Vardak, Kadın İşleri Bakanlığı yardımcısı da bu dava ile ilgili bazı yönetme ve yargı güçlerinin müdahale ettiğini dile getirmektedir. Ama keşke bu kişi kimlerin davaya müdahale ettiğini ve adlarını söyleyebilecek cesareti olsa ve Afgan kadınına yapılan tüm bu vahşetleri göz önünde bulundurarak o değersiz makamından istifa etseydi.

Hizb-i Hambastagi Afghanistan (Afganistan Dayanışma Partisi)nin tüm acı çekmiş halka ve ülkenin aydın kesimine çağrısı şudur: El ele vererek zalimlere, gericilere, İslamcı radikallere karşı sert direniş göstermezsek bu ülkenin her bir kadını ve erkeğinin hali Ferhunde’den daha iyi olamayacaktır. Bizim hafızammızla oynanmasına izin verilmemelidir. En azından Ferhunde’nin şehit edilişinin her yıl dönümünde caddelere ve sokaklara dökülerek direniş gösterilmeli; Ferhunde, Rohşana, Tebessüm ve binlerce Afganistanlı kadının akan kanıyla muamele edilmesine müsaade edilmemelidir. Yoksa Afgan kadınlarını parçalayacak vahşi hayvanlara cesaret vermiş oluruz. Adaletsizliğe karşı susmak, ölümdür !

Hizb-i Hambastagi Afghanistan (Afganistan Dayanışma Partisi)

18 Mart 2017

435 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi